biografie ◄   boeken ◄    filographie   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄

 

 

Scènes
 


 


De filographische scènes en schilderijen zijn ontstaan door de filographische vormen aan de hand van thema's en een draaiboek in een theater te plaatsen (doos). De uitvoerders van deze experimenten stapelen de filographische vormen associatief, met inachtneming van de thema's en hierdoor ontstaan zichtbaar verschillende groeperingen. Dit betekent dat ons denken afhankelijk van het thema (idee) de vorm van de materie beïnvloedt. De scènes en schilderijen zijn gezamenlijk gefotografeerd en geschilderd door Lidwien Schuitemaker en Gabor Lodi. 
 



 

Onderstaande afbeeldingen zijn deel van een experiment. waarin naar aanleiding van bestaande titels taferelen zijn vervaardigd. 118 van deze taferelen zijn te vinden in de uitgave Geef mij tien eeuwigheden, 118 filographische taferelen. De titels van onderstaande afbeeldingen zijn: 1 verbinding met het heden, king kong zet mij neer 2  brandend oor uit envelop 3 tijd, ruimte, beweging; ik kocht een kaartje voor uit het heelal komende eerste ruimteschip 4 kusje of politieke discussie 5 sexspel 6 kruising met de dood.


      

      

 

meer scènes ◄
 


De volgende afbeeldingen zijn geschilderde stellingen van het drie-dimensionale filographisch spel. Deze afbeeldingen zijn zo bij elkaar gezet dat ze een groepering vormen. Deze groepering is een voort-zetting van het filographisch spel met afbeeldingen van stellingen. De groepering kan steeds veranderd worden en de afbeeldingen kunnen naar believen geroteerd worden. 

 
      
      

 

Deze filographische schilderijen, het zogeheten continuum, zijn collageschilderijen van de bovenstaande 6 geschilderde stellingen. De onderlaag bestaat uit bovenstaande afbeeldingen, op de  bovenlaag zijn deze afbeeldingen nogmaals geschilderd maar in een andere volgorde. Zo ontstaat een vloeiende reeks die steeds maar door lijkt te gaan. Op volgorde leveren deze schilderijen één groot tafereel op.
 
 
   
   
 


 


Deze vierkante schilderijen zijn collages van filographische taferelen. De composities zijn zo opgebouwd dat de schilderijen verplaatst en gedraaid kunnen worden, waardoor het geheel verandert en steeds een nieuwe combinatie ontstaat.


            

     

 

Het volgende schilderij is een uitgeschilderd filographisch tafereel. Voor het schilderij is een kleine gipsen bol geplaatst om het verschil tussen de tweedimensionaliteit van het schilderij en driedimensio-naliteit van de ruimte aan te geven. Door de bol krijgt het kunstwerk een driedimensionaal karakter.

                     
                        




Onderstaande schilderijen zijn ontstaan door het uitschilderen van drie filographische collages die zijn opgenomen als illustraties in het boek Wereld zonder arm en rijk. Deze drie zijn gekozen omdat ze het spel De uitgesloten derde uitbeelden. Twee taferelen zijn nagenoeg identiek, op het derde tafereel zijn enkele onderdelen hetzelfde als op de andere twee.  Twee lijnsilhouetten en een identiek schilderij met wat meer kleuren zijn toegevoegd,  waarmee diverse symmetrische groeperingen kunnen worden gemaakt.  De schilderijen kunnen in verschillende volgorden geplaatst en geroteerd worden. 
 




                                    


meer schilderijen ◄



  
           

                                

 terug naar boven ◄