biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 

 

Duurzaamheidsbedrog

Nederland heeft 372 biomassacentrales en 12 grote afvalverbran-dingsinstallaties. Om deze te vullen importeren we gekapte bomen en vuilnis uit de hele wereld. Zelf kappen we ook ijverig en massaal onze stevige bomen. Verbranden van bomen en afval en terugplanten van boomsprieten heet tegenwoordig duurzaam (energietransitie). Hoe boomsprieten evenveel CO2 opslaan als dikke bomen en hoe ver-branding van afval en hout klimaatvriendelijk kan zijn, blijft een raadsel. Houtstook is acht keer schadelijker dan stoken met aardgas. Laat staan afvalverbranding, deze produceert ook nog kankerverwekkende stoffen die we inademen, en opeten via ons voedsel. De politiek verbergt deze waarheid achter rekentrucs.
Het aandeel van de huishoudens in het totale energieverbruik is maar 2%. De multinationale bedrijven dumpen hier hun gigantische hoeveel-heid afval en sluizen de winsten naar het buitenland. In plaats dat de overheid deze bedrijven verbiedt CO2 uit te stoten, mogen zij van haar steeds meer CO2 de lucht in blazen, en krijgen hiervoor miljarden aan duurzaamheidssubsidies van de overheid. Met de nieuwe warmtewet wil zij de huishoudens dwingen tot aansluiting op het warmtenet. De vuilnis en gekapte bomen eindigen als warmte in deze netten. Hoe meer warmtenetten hoe meer bomenkap, afvalimport, vervuilde lucht en vergiftigde bodem. Een compleet nieuw buizenstelsel onder de grond en gebrek aan concurrentie drijven voor de huishoudens de prijzen op. En elke dag is het een verrassing of de kraan warm water levert en de cv aanslaat.
De veilige en schone energiebronnen zon, water, wind, waterstof, getij-denverschillen et cetera, liggen voor het oprapen. Maar de politiek en de verwoestende nep duurzaamheidsindustrie werken op volle toeren om schone energieopwekking tegen te houden. Voor hun buitensporige winsten mogen zij onder het etiket duurzaam ons milieu blijven vervuilen en vergiftigen.

 

 

Gepuliceerd in augustus 2021
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven