biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 


 

Corona, de ideale kapstok

In 2003 brak een coronavirus epidemie uit onder varkens. Hiertegen werd snel een vaccin ontwikkeld. In 2012 waarschuwde het Robert Koch Instituut in Duitsland voor een coronavirus epidemie onder de bevolking. De overheid deed niets. In november 2019 waarschuwden verschillende deskundigen voor een wereldwijde verspreiding van het corona virus. De leiders van de Europese Unie en de Verenigde Staten praatten de gevaren klein en deden niets.
Een half jaar na de uitbraak van het dodelijke corona virus in China bestaat in Europa en de Verenigde Staten nog steeds een groot tekort aan beschermende kleding, beademingsapparatuur en testmateriaal. Overheden stellen deze noodzakelijke bescherming niet verplicht, omdat deze er niet is. Zij weigeren de productie hiervan af te dwingen, en handelen zo in strijd met hun plicht voor de volksgezondheid te zorgen. Door schaarste op de vrije markt exploderen de prijzen van deze onmisbare spullen.
Eind 19e eeuw ontwikkelde de wetenschapper Louis Pasteur binnen enkele weken een vaccin tegen hondsdolheid. Nu, meer dan 100 jaar later, maakt de politiek ons wijs dat we meer dan een jaar moeten wachten op een vaccin. Vaccins zijn voor de farmaceutische reuzen niet winstgevend, omdat vaccins ziekten uitbannen. De overheden zelf doen niets, zij laten alles over aan de vrije markt. De doden nemen zij op de koop toe.
Toen de corona pandemie begon, stelde de Duitse overheid meteen een hulppakket van 500 miljard euro beschikbaar voor het bedrijfs-leven. Aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het corona virus gaf zij maar 7,5 miljoen euro. De Nederlandse overheid verkocht  haar vaccin onderzoeksinstituut in 2005 aan een groot farmaceutisch bedrijf. Geld is voor haar belangrijker dan mensenlevens.
De corona pandemie is een ideale kapstok om de zware economi-sche crisis aan op te hangen. Deze crisis was al jaren in de maak. Sinds de financiële crisis van 2008 schoven de centrale banken van de VS en de Europese Unie duizenden miljarden naar grote aandeel-houders van internationale bedrijven. Zij dreven hiermee de prijzen van hun aandelen omhoog en staken de opbrengst in eigen zak. Nu hierdoor de werkelijke waarde van veel aandelen keldert en de economie inzakt, krijgt het coronavirus de schuld. De enorme bedragen die de overheden net als in 2009 uit de hoge hoed toveren, leningen bij de rijken, komen vooral terecht bij de rijke aandeelhouders van grote bedrijven. Trump leverde direct een ‘ hulppakket’ van 2000 miljard dollar, de Europese Unie 540 miljard, de Nederlandse overheid 90 miljard euro. Voor onderwijs, ziekenzorg en thuiszorg heeft diezelf-de Nederlands overheid nauwelijks geld over.
De rijken en de politiek veroorzaken met elke nieuwe economische crisis grotere ellende: massawerkloosheid, hongersnoden, ontwrich-ting van het sociale leven, doodsangst en onnodige sterfgevallen. Zelf spelen zij de grote redder.

       

 

Gepuliceerd in mei 2020
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven