biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 


 

Brexit in de greep van beursspeculanten

De EU-scepticus Cameron, leider van het blijf-kamp van de conservatieven, voerde een vreselijk slappe campagne, net als de Labourpartij, die nauwelijks te horen was. De tegenstanders Boris Johnson en Nigel Farage riepen pakkende leuzen: “Independence Day”, “weg met de EU op ons paspoort”, “baas in eigen huis”, “weg met de immigranten”. De rechtse kranten waaronder SUN en Daily Telegraph, spreekbuis van de grote beursspeculanten, spoorden de kiezers maandenlang aan tot een Brexit. De uitslag van het Brexit referendum in het voordeel van de anti EU- stemmers was dan ook alleen een verrassing voor de zelfingenomen Europese politieke elite. De Europese bevolking, inclusief de Engelsen, is op het verkeerde been gezet en in slaap gesust door luidkeels schreeuwende media, die zich beriepen op de voorspelling van de brokers dat 80% voor blijven zou stemmen. Brokers en rijke beursspeculanten zijn twee handen op een buik.
De misleide bevolking van Groot-Brittannië koos op verkeerde gronden voor een Brexit: uit verlangen naar de tijd van Groot-Brittannië als wereldmacht, uit onvrede met het regeringsbeleid en met de economische crisis, en uit afkeer van nieuwe grote immigratiestromen die door de welkomst politiek van de Duitse bondskanselier Merkel opnieuw zijn aangezwollen. Deze politiek koppelde Boris Johnson aan anti-Duits sentiment, door de EU te vergelijken met nazi Duitsland.
Brexit betekent 61 miljoen minder EU-leden en daarmee verzwakking van dit economische en politieke blok, en economische en politieke onzekerheid. Groot-Brittannië moet als eenling tegenover haar voormalige partners opnieuw alle verdragen met de EU en andere landen uitonderhandelen en haar eigen wetgeving helemaal omgooien. Bedrijfsinvesteringen worden uitgesteld vanwege onzekerheden, en Groot-Brittannië dreigt op stukken te vallen, als de pro EU delen Noord-Ierland en Schotland zich afscheiden. Zelfs in Londen gaan stemmen op om de stad af te splitsen. Groot-Brittannië heeft zich in eigen voet geschoten, de Britten leefden in de wereld en lijken nu in een badkuip te kruipen.

 


De Europese bevolking en de inwoners van Groot-Brittannië zijn de grote verliezers van het referendum, de rijke beursspeculanten de grote winnaars. Zij hebben op de dag dat de uitslag bekend werd gigantische winsten behaald, door te wedden op koersdalingen van valuta en aandelen. De Engelse pond daalde ten opzichte van de dollar in één dag 10% in waarde, de grootste val sinds 1984. De Duitse beurs kelderde vrijdagochtend 11%, en ook andere Europese beurzen daalden sterk. Op één dag werd aan de Londense beurs 100 miljard pond onttrokken, en aan de beurzen wereldwijd 3000 miljard dollar. Geld dat in de zakken van rijke speculanten is verdwenen. Een soortgelijke truc haalden grote speculanten uit in het najaar van 2008.
Om hun eigen zakken te vullen hebben de rijke beursspeculanten misbruik gemaakt van de onwetendheid en ontevredenheid van een groot deel van de bevolking, door haar op de hitsen met nationalistische leuzen en valse argumenten. Nationalisme vergroot de kans op uiteenvallen van de EU tot losse staten, vergroot de kans op oorlog en verzwakt de economieën van de afzonderlijke landen. Voor vrede, economische stabiliteit en welvaart is méér eenwording nodig, niet minder.
Het Brexit-referendum was raadgevend, maar als het parlement van Groot-Brittannië nog wat hersenen heeft, zal het met politiek stuntwerk proberen uit de badkuip te kruipen. De burgers van de EU en van Groot-Brittannië zullen echter geen cent terugzien van de duizenden miljarden waarvoor ze in één dag zijn opgelicht. Het is te hopen dat de bevolking wakker wordt uit deze nachtmerrie en eindelijk haar lot in eigen hand neemt.

 

Gepubliceerd in juni 2016
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 terug naar boven