biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 


 

Vluchtelingenbusiness

Het “Flüchtlinge willkommen”, van de Duitse bondskanselier Merkel en de conservatieve krant Bild was vorig jaar het startsein voor een stroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Europa. Binnen enkele maanden telde de EU 1 miljoen nieuwe vluchtelingen.
Mensensmokkelaars, boten, treinen, taxi’s, leningen, hulpverleners, tenten … , tot in de puntjes was alles georganiseerd. In folders en op internet stonden tips hoe het land van keuze (Duitsland, Zweden, Nederland) te bereiken: je niet laten registreren in het land van aankomst (Griekenland), geen identiteitspapieren meenemen, vragen naar een advocaat.
Alle vluchtelingen, ook zonder identiteitspapieren, werden toegelaten. Toen de Syriërs voorrang kregen, noemde iedereen zich Syriër. Een Nederlandse journalist, bijna 2 meter lang en met blonde haren, gaf zich uit als Syriër.  Hij redde het probleemloos tot Berlijn en werd geaccepteerd als Syrische vluchteling.
Achter de organisatie van de vluchtelingenstromen schuilen geen humanitaire motieven maar Amerikaanse multimiljardairs en het be-drijfsleven. Destabilisatie van Europa vergroot de kracht van de VS en de kans om het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP, voordelig voor multinationals, snel en ongeschonden door het Europees parlement te krijgen. Vluchtelingen zijn big business voor geldschieters, mensen-smokkelaars, vervalsers van identiteitspapieren, bouwfirma’s, bevei-ligingsbedrijven, cursusbureaus en werkgevers die vluchtelingen als goedkope arbeidskracht in dienst nemen. De Duitse regering reserveert voor haar vluchtelingenbeleid tot 2020 20 miljard euro. Vluchtelingenhulp door het bedrijfsleven, op kosten van de Europese staatskassen die door de zogenaamde economische crisis al zwaar onder druk staan.
De Europese pers heeft van de politiek de opdracht gekregen nega-tieve gevolgen van de vluchtelingengolf zoveel mogelijk te verzwijgen: aanrandingen en verkrachtingen van vrouwen door vluchtelingen tijdens festiviteiten, aanvallen op andersdenkenden en homo’s, gevechten tussen verschillende groepen asielzoekers en ook mishandeling van vluchtelingen door bewakers en in brand steken van asielcentra door neonazi’s.
In Nederland krijgen vluchtelingen met een verblijfsstatus binnen enkele maanden huisvesting, terwijl anderen hier acht jaren of meer op moeten wachten. Dit soort beleid zet kwaad bloed, speelt bevol-kingsgroepen tegen elkaar uit en vergroot de sympathie voor natio-nalistische en racistische partijen.


Om de toestroom van vluchtelingen in te dammen heeft de Europese Unie met Turkije een vluchtelingenhandelsverdrag afgesloten. Vluch-telingen die de dure overtocht van Turkije naar Griekenland gehaald hebben worden teruggestuurd en omgeruild voor Syrische kamp-vluchtelingen in Turkije?! In ruil hiervoor krijgt de Turkse regering mil-jarden euro’s en politieke voorrechten, terwijl zij oorlog voert tegen de Koerden, kritische kranten sluit, en oppositieleden gevangen zet. Om de vluchtelingendeal niet in gevaar te brengen wordt de vrijheid van meningsuiting in Europa ingeperkt, en mogen cabaretiers die de Turkse president Erdogan op de hak nemen worden aangeklaagd.
Honderden miljoenen nieuwe vluchtelingen wachten op een overtocht naar Europa, verdreven door klimaatverandering, corrupte regimes en oorlogen. Ze vallen ten prooi aan louche mensensmokkelaars, die woekerprijzen eisen en velen tijdens de overtocht de dood in jagen. De bodem van de Middellandse Zee ligt bezaaid met tienduizenden lijken.
Grenzen ongelimiteerd openhouden ontwricht de Europese samen-levingen en biedt geen oplossing. Het beëindigen van de oorlogen wel, maar hieraan verdienen de grote, rijke aandeelhouders van multi-nationale firma’s, die voor hun winst het aantal conflicthaarden uit-breiden en weigeren het internationale betalingsverkeer met terro-ristische organisaties zoals IS stop te zetten.

 

Gepubliceerd in juni 2016
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven