biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scŤnes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 


Deflatietruc
Ons wordt wijs gemaakt dat de euro te veel waard is. Dat deflatie ons bedreigt omdat we onze dure euro oppotten, waardoor de economische bedrijvigheid stopt en de werkloosheid stijgt. Het bijdrukken van meer dan 1100 miljard euro wordt verkocht als opkrikken van de economie.
In werkelijkheid is de waarde van de euro het laatste half jaar 20%  gedaald. Banken en beursspeculanten zijn sinds 2008 gevoed met duizenden miljarden aan belastinggeld, maar weigeren gezonde midden- en kleinbedrijven leningen te verstrekken en drijven deze tot faillissement. De prijzen van brood, vlees, zuivel en groenten stijgen, die van vliegtuigen, jachten, juwelen, villaís, en raceautoís dalen. Dure spullen worden goedkoper, goedkope spullen duurder.  Hiermee wordt  deflatie uit de hoed getoverd.
Om de economie aan te jagen zouden we meer goedkoper geworden dure spullen moeten kopen, maar daarmee stil je de honger niet. En als ons geld minder waard is, hoe kunnen we dan meer kopen?
Met de meer dan 1100 miljard euro worden namens ons waardeloze staats- en bedrijfspapieren opgekocht van de rijken die met dit geld op de beurzen speculeren, gokken.  Wij, burgers, blijven opgezadeld met schulden en waardeloze papieren. Door de rente van 0,05% verdwijnt ons spaargeld als sneeuw voor de zon.
Deze miljardendeal wordt gepresenteerd als deflatiestopper en inflatieaanjager. Uit-aan, aan- uit, duur- goedkoop, goedkoop- duur. Waardeloos wordt je geld door deze rooftruc van rijken en politici. 

    

 

Gepubliceerd in januari 2015 
Titel cartoon: toverhoed
getekend door Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven ◄