biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 


 

Oorlogszucht beursspeculanten
Met herhaalde renteverlagingen en geld bijdrukken voorziet de Euro-pese Centrale Bank (ECB) grote beursspeculanten van gratis geld. Ons wordt voorgespiegeld dat speculanten dit geld ‘lenen’ om de Europese economieën te stimuleren. Maar de productie daalt al jaren, veel midden- en kleinbedrijven gaan failliet omdat banken weigeren leningen te geven, en prijzen van voedsel en noodzakelijke gebruiks-goederen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen.
Banken en andere grote speculanten stoppen het gratis geleende geld liever in riskante beursprojecten. De Dow Jones heeft de magische grens van 17.000 punten overschreden. De financiële beurzen staan net als in 2008 op springen, maar door de onbeperkt voortwoekerende speculatie met waardeloze producten wordt de klap dit keer veel gro-ter. De ideale uitlaatklep voor speculanten is oorlog. Oorlog betekent verhoogde wapenafzet, en maakt de productie en handel van wapens nog lucratiever. Voor de aankomende beurskrach kan de oorlog als aanstichter gebruikt worden. En oorlog maakt de weg vrij om burgers nog meer uit te knijpen, voor de ‘goede’ zaak, de (inter)nationale ‘vrede’.
De Koude Oorlog is opnieuw van stal gehaald, Westerse bedrijven doen dik zaken met Russische oligarchen, maar op bevel van de VS is Rusland vanwege landjepik in Oekraïne, omgedoopt van grote vriend tot grote vijand. Rusland bewapent zich met de opbrengst van de door het Westen bij haar gekochte gas en olie. Dit conflict wordt uitgevoch-ten op Europees grondgebied, Putin heeft al gedreigd met de atoom-bom.
 

               


Ook de conflicthaard Midden-Oosten is rijp gemaakt voor escalatie. De VS keren terug naar Irak, dat zij nog maar net in grote ravage had-den achtergelaten. Met bommen gaan zij de uit het ‘niets’ ontstane grote vijand IS uit te roeien. Met wapens van het Amerikaanse leger kon IS in een mum van tijd grote delen van Syrië, Irak en grote olie-velden veroveren. Over de westerse oliefirma’s die deze velden exploi-teren, en wie de kopers van deze IS-olie zijn, wordt gezwegen.
De VS offerden hun journalist Foley op, om zijn onthoofding als aan-sprekende aanleiding te gebruiken voor hun oorlog tegen IS. De Ame-rikaanse geheime dienst verbood Foley’s familie geld in te zamelen om hem vrij te kopen. De VS noemen aartsvijanden Iran en Assad als mogelijke bondgenoten! De Nederlandse regering staat in de rij, en smeekt de VS om mee te mogen doen.
Als aanloop voor een grotere oorlog heeft het westerse beurskapitaal tijdens de ‘Arabische lente’ tal van rivaliserende extremistische stam-men en moslimgroepen zoals IS zwaar bewapend. De Coalition of the Willing gaan vechten tegen hun eigen wapens, hun eigen kogels, en tegen een door henzelf gecreëerde vijand. Deze strijd zal de moslim-beweging internationaal verder radicaliseren en verenigen, en hun haat tegen het Westen doen oplaaien.
Grote winnaars zijn de Amerikaanse grootaandeelhouders. Zij ver-zwakken de Europese Unie, zorgen ervoor dat de EU overspoeld wordt met vluchtelingen, en weken de EU los van Russische olie en gas, om hun eigen olie- en gasoverschotten te kunnen dumpen. Achter de schermen van oorlog smoren de VS het verzet tegen het trans-Atlantische handelsverdrag (TTIP) in de kiem, om van de EU een onbeperkte vrijhaven te maken voor hun multinationals. Oorlog is voor de rijke beursspeculanten winst, voor de bevolking vernietiging, ellende en dood.


Gepubliceerd in september 2014 
Titel cartoon: oorlogszuchtige beursspeculant
getekend door Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven ◄