biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scŔnes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 
Pensioenmiljarden in buitenlandse put
Werkloosheid door kapitaalvlucht

De Nederlandse burgers hebben met hun werk een reuzen berg geld opgebracht, 1050 miljard euro zit er nu in de pensioenfondsen volgens cijfers van De Nederlandse Bank. In plaats dat deze enorme hoeveelheid geld wordt ingezet om banen en voorzieningen te scheppen in Nederland, verdwijnt 960 miljard naar het buitenland. In het Nederlandse midden- en kleinbedrijf wordt van dit pensioen-vermogen maar 1 miljard ge´nvesteerd. Onder het Paarse Kabinet heeft voormalig vakbondsvoorzitter Wim Kok van de PvdA samen met de VVD  kapitaalvlucht wettelijk toegestaan, ook van pensioengelden.
Beweerd wordt dat de pensioengelden hun groei danken aan belegging in het buitenland. In werkelijkheid worden met dit geld banen geschapen in lagelonenlanden, en profiteren van het rendement de managers die het pensioengeld beheren samen met de aandeel-houders van buitenlandse firma's waarin dit geld wordt belegd.
Het grootste deel van het belegde pensioengeld is in duistere buitenlandse projecten verdwenen, in een put. En de vraag is of we van dit geld ooit iets terugzien. De huidige pensioenuitkeringen worden betaald uit wat de werknemers nu maandelijks afdragen, het geld dat de gepensioneerden hun hele leven hebben opgebracht zit vast in de put. Daarom worden de pensioenen al jaren gekort en niet meer ge´ndexeerd. Toekomstige gepensioneerden moeten nog maar af-wachten of er geld in de kas zit tegen de tijd dat zij pensioen-gerechtigd zijn. Nu al spreken pensioenbeleggers over 'afboeking' van miljarden, een nette benaming voor het door hen verkwanselde pensioengeld.

                       


De Nederlandse economie zit al jaren in het slop: de productie daalt en de werkloosheid stijgt, net als het aantal faillissementen in het midden- en kleinbedrijf. Politiek Den Haag huilt krokodillentranen en kondigt de ene na de andere bezuinigingsmaatregel af. Zij rept niet over de kapitaalvlucht die zij zelf heeft toegestaan, noch over verandering van wetten om dit geld terug te halen.
Met deze enorme geldhoeveelheid zouden ontzettend veel banen geschapen kunnen worden. We zouden niet langer te lijden hebben onder massawerkloosheid van bijna 1 miljoen mensen en afbraak van goede voorzieningen. In dezelfde bodemloze put waarin dankzij de politici en bankiers ons pensioengeld terecht is gekomen, zit ons spaargeld, naar schatting van het Centraal Bureau voor Statistiek 326 miljard euro. Met nieuwe wetten kunnen we deze gelden terughalen, en mateloze zelfverrijking van enkelen op onze kosten stoppen. 


Gepubliceerd in januari 2014 
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven ◄