biografie ◄   boeken ◄   filographie ◄   scènes ◄   lezingen ◄   pers ◄ 


 

 Kadavers voor de armen
Miljarden voor de rijken

Onze ‘volksvertegenwoordigers’ schuiven via de banken honderden miljarden euro’s naar de rijke aandeelhouders, en via de voedsel-banken kadavers van vergaste wilde ganzen naar de armen. Zoge-naamd vogelgriepvrij en vrij van andere exotische ziekten, na een paar uur koken nog taai, springend op je bord. Verteren kost meer energie dan het oplevert. Is de maag van politici net zo taai als die van de armen? Mijn maag draait al van de gedachte aan gestoofde kadavers. Op de televisie werden de kadavers met garnering gepresenteerd op een dienblad, met de woorden “Eet smakelijk”. Op een dienblad worden ook de honderden miljarden euro’s aangeboden aan de rijken. Door het beleid van diezelfde politici belanden mensen bij de voedselbank.
In Groningen heeft de gemeenteraad ingestemd om eten bestemd voor de vuilnisbak te deponeren bij de voedselbanken. Zij heeft ingestemd met de vergassing van duiven, misschien met het idee: duivensoepje als voorgerecht voor de ganzenschotel. Nederland telt tig duizenden meervoudige miljonairs en miljardairs, deze vijf procent van de bevolking bezit vijfennegentig procent van geld, goederen en aandelen ter waarde van zo’n zesduizend miljard euro. Zij eten vetgemeste ganzenlever en gooien de gans weg. Zo’n tweeduizend jaar geleden vermoedden onze voorouders dat rijk zijn een misdrijf is. In de Bijbel staat al geschreven “Een rijke komt zo makkelijk in de hemel als een kameel door het oog van de naald.”
Ik schaam me, dat ik van schaamteloze rijken die de armen een heerlijke kadaverschotel gunnen, niet hun geld kan afpakken. Voor zesduizend miljard euro zou ik aardig wat vetgemeste ganzen kunnen kopen en uitdelen. Zouden de volksvertegenwoordigers niet wetten kunnen maken die de rijkdom weghalen waar hij zit en rijkdom tien keer boven modaal strafbaar stelt, zodat we niet de Robin Hood moeten uithangen? Onze volksvertegenwoordigers hebben laten zien dat ze in één middag een wet kunnen bekokstoven waarmee ze uit de algemene pot, bestemd voor zieken, gehandicapten en bejaarden, ongelimiteerd miljarden euro’s mogen schuiven naar de rijken. Laat ze een wet maken dat de mensen niet aangewezen zijn op een misselijkmakende ganzenstoofpot en op kadavers die door hun strot worden geduwd.

                      

 

Gepubliceerd in juni 2012 
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

 terug naar boven