biografie ◄   boeken ◄   filographie   scŤnes ◄   lezingen ◄   pers ◄

 Vuile politiek

Nederland afvalput van Europa

De maffia vergiftigt Nederland. De eerste lading van 2000 ton afval uit Napels is in Rotterdam gearriveerd om verbrand te worden. Over de inhoud en prijs van het afval doet de commerciŽle afvalverwerker Van Gansewinkel Groep geen uitspraken. EON en van Gansewinkel hebben met Napels, zetel van de Italiaanse maffiaclan Camorra, een contract gesloten voor de verscheping en verbranding van 200.000 ton Italiaans afval, het grootste deel hiervan, 150.000 ton, gaat in Delfzijl verbrand worden. EON en Van Gansewinkel controleren zelf de schadelijkheid van het afval, de slager keurt zijn eigen vlees.
In Nederland zijn met gemeenschapsgelden zoveel afvalverbrandings-installaties gebouwd, dat een capaciteitsoverschot is ontstaan. Jaar-lijks kan in de twaalf verbrandingsinstallaties meer dan 7,5 miljard kilo afval verbrand worden. De vuilnisverbranding is in handen gegeven van grote commerciŽle bedrijven die azen op zoveel mogelijk afval om zo hoog mogelijke winsten te behalen. In Nederland gaan de giftige gassen van afval uit verschillende Europese landen de lucht in, onder andere uit Ierland, BelgiŽ, ItaliŽ en Engeland, dat koploper is met 500.000 ton in 2012. Deze gassen worden door ons ingeademd, giftige stoffen uit deze gassen dalen neer op de bodem en komen via het grondwater in de voedselketen terecht. Intussen sussen we ons geweten met het scheiden van afval in glasbakken, papierbakken, chemische bakken, huisvuilbakken en groenbakken.

                

De stichting Artsen voor Milieu in Napels is blij dat het afval wordt afgeschoven naar Nederland. Dankzij de verbrandingsinstallatie bij Napels, die door Ďtechnische storingení al jaren maar op halve kracht werkt, is het aantal tumoren in de regio CalabriŽ sterk toegenomen en zijn meer dan 5000 mensen overleden aan de door deze installatie veroorzaakte verontreiniging. In Nederland is voor de komende twintig jaar een toename van het aantal kankergevallen met 40 procent voorspeld. Deze toename komt niet doordat we ouder worden, maar wordt veroorzaakt door stijgende milieu- en luchtvervuiling. BelgiŽ en Nederland hebben de meest vieze lucht van Europa. Jaarlijks sterven hierdoor in Nederland vijftien- tot twintigduizend mensen te vroeg.
De overheid heeft alle verbrandingsinstallaties in Nederland de fel begeerde R1 status verleend. Dankzij versoepeling van de reken-methode mogen alle vuilverbranders zich nu installatie voor nuttige toepassing noemen. De R1 status vergemakkelijkt het importeren van afval uit het buitenland door vergunningplicht te vervangen door algemene regels.
Volgens de media, en de websites van Van Gansewinkel en EON zetten deze bedrijven de buitenlandse afvalbergen om in groene, duur-zame stroom. Mensen denken dat door verbranding de vuilnis ver-dwijnt, maar ze verandert hierdoor in een ergere vorm. Het blijft vuilnis die voor de mens door verbranding alleen maar giftiger wordt. De prijs die de inwoners van Nederland moeten betalen voor de gew-tenloze hebberigheid van bepaalde groepen, zijn ziekten aan de luchtwegen en vervroegde dood door inademing van giftige verbrandingsgassen, drinken van verontreinigd water en eten van vergiftigd voedsel. Om de zakken te vullen van bepaalde lieden, moeten wij stikken. Waar blijft de groene politiek, en waar blijven de acties van milieuorganisaties? Danst iedereen naar de pijpen van de vuilnismaffia en de maffiose rijke aandeelhouders en politici? Zij ademen waarschijnlijk op een veilige plaats ingeblikte schone gletsjerlucht in.


Gepubliceerd op 1 mei 2012
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

terug naar boven