biografie ◄   boeken ◄   filographie   scŤnes ◄   lezingen ◄   pers ◄

 


 

Waar de miljarden blijven
Banken plunderen staatskas en burger

De decembertop om de Ďeurocrisisí te bezweren, werd in de media gebracht als erop of eronder voor de euro. Besloten is dat voor de eurolanden een strenger begrotingsregime wordt ingevoerd en sancties bij overtreding. Maar met een EU-begroting die 1 procent bedraagt van het bruto nationaal product van de deelnemende landen valt geen druk uit te oefenen door subsidies stop te zetten. En hoe verhaal je boetes op failliete landen?
Tijdens de top is afgesproken dat de rijke aandeelhouders van banken niet hoeven meebetalen aan de door hun veroorzaakte schuldenberg. In tegendeel, zij worden opnieuw in de gelegenheid gesteld hieraan dubbel en dwars te verdienen. Sinds versoepeling van de wetgeving op financiŽle markten hebben de grootaandeelhouders van banken met duizenden miljarden euroís geleend kapitaal leningen verstrekt aan dubieuze bouwfirmaís, beleggingsmaatschappijen en grote hedgefondsen. Deze firmaís zijn eigendom van diezelfde aandeel-houders, waardoor de gelden van de bankleningen in hun eigen hand bleven. Op papier boekten zij via hun banken deze leningen in als schulden, waarvoor de EU-burgers moeten bloeden. Want via de politiek zorgden de aandeelhouders dat de nationale staten, dat wil zeggen de belastingbetalers, garant staan voor de als schuld inge-boekte duizenden miljarden euroís. Zo verdienen de rijke aandeel-houders meerdere keren aan hetzelfde geld. De totale staatsschuld van de eurolanden is opgelopen tot naar schatting 4800 miljard euro, 80 procent van hun bruto nationaal product. Dit bedrag groeit steeds sneller door de stijgende rentes die de banken opleggen aan de verschuldigde burgers van deze staten.


Op 21 december leende de Europese Centrale Bank voor drie jaar een recordbedrag van 489,2 miljard euro, geld van de EU-burgers, tegen 1 procent rente aan de commerciŽle banken. Bij een reŽle inflatie van jaarlijks ongeveer 10 procent wordt daarmee eenderde van de bijna 500 miljard aan de banken geschonken. Zij lenen het kapitaal tegen hoge rentes uit aan burgers, bedrijven en overheden. Om de banken nog meer te spekken, koopt de Europese Centrale Bank namens de Europese burgers in strijd met haar bevoegdheden sinds enkele maanden, tegen een royale vergoeding, van de banken waardeloze staatspapieren op van hoog verschuldigde EU-landen. Ook deze honderden miljarden worden verhaald op de belasting-betaler, door bijdrukken van euroís (geldontwaarding) en verhoging van de staatsschulden.
Via het opgerichte Europese noodfonds zijn namens de belasting-betalende EU-burger honderden miljarden aan leningen verstrekt aan Griekenland, ItaliŽ, Spanje en Portugal. Deze gelden komen niet terecht bij deze EU-landen maar stromen rechtstreeks via de banken in deze landen naar Zwitserse bankrekeningen, de rijken organiseren hiermee bacchanalen. In de EU bezit de rijkste 5 procent van de bevolking 95 procent van de waarde van alle bezittingen (goederen, financiŽle producten zoals aandelen, etc.). Voor de rijken betekent de financiŽle crisis snelle vermeerdering van rijkdom, voor de armen verlies van banen, huizen en noodzakelijke voorzieningen.
Op de laatste EU-top is besloten niet het Europese noodfonds verder uit te breiden, maar de hoge staatsschulden aan de banken te financieren via het Internationaal Monetair Fonds. Beslissingen over het storten van geld in dit fonds nemen niet de  parlementen maar regeringen, zo worden de volksvertegenwoordigers buiten spel gezet. Bankiers worden benoemd tot regeringsleider en de Italiaan Draghi, hoofd van de Europese Centrale Bank, was topman van Goldman Sacks, een van de grootste commerciŽle banken ter wereld.
De politici hebben via de staten hun burgers zo verschuldigd, dat hun werk en leven eigendom zijn geworden van de grootaandeelhouders. Via hun banken kunnen deze aandeelhouders rechtstreeks graaien uit de staatskassen. Laat de rijken de staatsschulden betalen, zij hebben deze veroorzaakt, niet de belastingbetalende burgers, gepensio-neerden, kinderen, zieken, en gehandicapten. Schaamteloos worden de burgers net voor de Kerst nog eens voor 500 miljard geplunderd, wat de rijke aandeelhouders krijgen als kerstcadeau.

 
Lidwien Schuitemaker
drs. sociale wetenschappen en filosofie

Gepubliceerd op 22 december 2011
Cartoonist: Gabor Lodi

 

 

terug naar boven